

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

Ex)
$$4:10 + 2 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = \frac{7:00}{}$$

- 1) 3:20 + 3 hours and 55 minutes = _____
- 2) 6:20 + 2 hours and 55 minutes =
- 3) 2:40 + 1 hour and 55 minutes = _____
- 4) 1:00 + 1 hour and 55 minutes =
- 5) 3:05 + 1 hour and 50 minutes =
- 6) 4:30 + 2 hours and 55 minutes =
- 7) 7:50 + 2 hours and 50 minutes =
- 8) 3:40 + 1 hour and 55 minutes = _____
- 9) 7:50 + 1 hour and 55 minutes = _____
- **10**) 3:00 + 2 hours and 55 minutes = _____
- 11) 7:20 3 hours and 55 minutes =
- **12**) 8:15 3 hours and 50 minutes = _____
- **13**) 8:10 1 hour and 55 minutes =
- **14)** 9:35 3 hours and 55 minutes = _____
- 15) 8:40 2 hours and 50 minutes = _____
- **16**) 6:25 2 hours and 50 minutes = _____
- **17**) 5:10 2 hours and 50 minutes = _____
- **18**) 6:05 1 hour and 55 minutes =
- **19**) 7:55 3 hours and 55 minutes =
- **20**) 8:55 2 hours and 55 minutes = _____

\mathbf{A}	n	S	w	e	r	S

- Ex. **7:00**
- 1.
- 2. _____
- 3.
- 4. _____
- 5. _____
- 6. _____
- 7. _____
- 8. _____
- 9. _____
- 10. _____
- 11. _____
- 12. _____
- 13. _____
- 14. _____
- 15.
- 16. _____
- 17. _____
- 18. _____
- 19. _____
- 20.



Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex) 4:10 + 2 hours and 50 minutes = 7:00

- 1) $3:20 + 3 \text{ hours and } 55 \text{ minutes} = \frac{7:15}{1}$
- 2) 6:20 + 2 hours and 55 minutes = 9:15
- 3) 2:40 + 1 hour and 55 minutes = 4:35
- 4) 1:00 + 1 hour and 55 minutes = 2:55
- 5) 3:05 + 1 hour and 50 minutes = 4:55
- **6)** 4:30 + 2 hours and 55 minutes = 7:25
- 7) 7:50 + 2 hours and 50 minutes = 10:40
- 8) 3:40 + 1 hour and 55 minutes = 5:35
- 9) 7:50 + 1 hour and 55 minutes = 9:45
- **10)** 3:00 + 2 hours and 55 minutes = 5:55
- 11) 7:20 3 hours and 55 minutes = 3:25
- 12) 8:15 3 hours and 50 minutes = 4:25
- **13**) 8:10 1 hour and 55 minutes = 6:15
- **14)** 9:35 3 hours and 55 minutes = 5:40
- **15**) 8:40 2 hours and 50 minutes = 5:50
- **16**) 6:25 2 hours and 50 minutes = 3:35
- 17) 5:10 2 hours and 50 minutes = 2:20
- **18)** 6:05 1 hour and 55 minutes = 4:10
- **19)** 7:55 3 hours and 55 minutes = 4:00
- **20**) 8:55 2 hours and 55 minutes = 6:00

- Ex. **7:00**
- **7:15**
- **9:15**
- **4:35**
- _{1.} 2:55
- 5. **4:55**
- 6. **7:25**
- 7. **10:40**
- **5:35**
- 9:45
- 10. **5:55**
- 11. **3:25**
- 12. **4:25**
- 13. **6:15**
- 14. **5:40**
- 15. **5:50**
- 16. **3:35**
- 17. **2:20**
- 18. **4:10**
- 19. **4:00**
- 20. **6:00**



6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex)
$$4:45 + 3 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = 8:35$$

- 1) 2:45 + 1 hour and 55 minutes = _____
- 2) 3:25 + 1 hour and 50 minutes = _____
- 3) 2:15 + 1 hour and 50 minutes = _____
- 4) 7:05 + 3 hours and 55 minutes =
- 5) 7:30 + 2 hours and 55 minutes = _____
- 6) 1:50 + 2 hours and 55 minutes =
- 7) 1:35 + 2 hours and 50 minutes =
- 8) 1:45 + 3 hours and 50 minutes =
- 9) 7:35 + 1 hour and 50 minutes = _____
- **10**) 3:10 + 3 hours and 55 minutes =
- **11**) 7:30 1 hour and 50 minutes =
- **12**) 8:55 2 hours and 50 minutes = _____
- **13**) 8:25 3 hours and 55 minutes = _____
- **14)** 5:00 2 hours and 55 minutes = _____
- **15**) 10:55 3 hours and 55 minutes =
- **16**) 7:15 1 hour and 55 minutes = _____
- **17**) 6:40 2 hours and 55 minutes = _____
- **18**) 8:55 1 hour and 50 minutes = _____
- **19**) 9:20 3 hours and 50 minutes = _____
- **20**) 5:55 2 hours and 55 minutes =

- Ex. 8:35
- 2. _____
- - 4. _____
- 5. _____
- 6. _____
- 7. _____
- 8.
- 9. _____
- 10. _____
- 11. _____
- 12. _____
- 13. _____
- 14.
- 15.
- 16. _____
- 17. _____
- 18. _____
- 19. _____
- 20.



Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex) 4:45 + 3 hours and 50 minutes = 8:35

- 1) 2:45 + 1 hour and 55 minutes = 4:40
- 2) 3:25 + 1 hour and 50 minutes = 5:15
- 3) 2:15 + 1 hour and 50 minutes = 4:05
- 4) 7:05 + 3 hours and 55 minutes = 11:00
- 5) 7:30 + 2 hours and 55 minutes = 10:25
- 6) 1:50 + 2 hours and 55 minutes = 4:45
- 7) 1:35 + 2 hours and 50 minutes = 4:25
- 8) 1:45 + 3 hours and 50 minutes = 5:35
- 9) 7:35 + 1 hour and 50 minutes = 9:25
- **10)** 3:10 + 3 hours and 55 minutes = 7:05
- 11) 7:30 1 hour and 50 minutes = 5:40
- 12) 8:55 2 hours and 50 minutes = 6:05
- 13) 8:25 3 hours and 55 minutes = 4:30
- **14)** 5:00 2 hours and 55 minutes = 2:05
- **15**) 10:55 3 hours and 55 minutes = 7:00
- **16)** 7:15 1 hour and 55 minutes = 5:20
- **17**) 6:40 2 hours and 55 minutes = 3:45
- **18**) 8:55 1 hour and 50 minutes = 7:05
- **19**) 9:20 3 hours and 50 minutes = 5:30
- **20**) 5:55 2 hours and 55 minutes = 3:00

- Ex. **8:35**
- **4:40**
- 2. **5:15**
- **4:05**
- 4. **11:00**
- 5. **10:25**
- 6. **4:45**
- 7. **4:25**
- **5:35**
- 9:25
- 10. **7:05**
- 11. **5:40**
- 12. **6:05**
- 13. **4:30**
- 14. **2:05**
- 15. **7:00**
- 16. **5:20**
- 17. **3:45**
- 18. **7:05**
- 19. **5:30**
- **3:00**



6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

Ex)
$$7:45 + 1 \text{ hour and } 55 \text{ minutes} = 9:40$$

- 1) 2:05 + 3 hours and 50 minutes = _____
- 2) 3:50 + 2 hours and 50 minutes =
- 3) 5:00 + 2 hours and 50 minutes = _____
- 4) 1:25 + 3 hours and 55 minutes =
- 5) 1:05 + 2 hours and 55 minutes = _____
- 6) 3:45 + 1 hour and 55 minutes =
- 7) 1:50 + 3 hours and 55 minutes =
- 8) 1:20 + 2 hours and 50 minutes = _____
- 9) 5:45 + 2 hours and 50 minutes = _____
- **10**) 6:10 + 2 hours and 55 minutes = _____
- **11**) 9:25 2 hours and 50 minutes =
- **12)** 5:10 2 hours and 55 minutes = _____
- **13**) 9:35 1 hour and 50 minutes =
- **14)** 8:35 3 hours and 50 minutes = _____
- 15) 5:25 3 hours and 55 minutes =
- **16**) 7:35 2 hours and 55 minutes = _____
- **17**) 7:35 1 hour and 50 minutes = _____
- **18**) 4:40 1 hour and 55 minutes = _____
- **19**) 7:40 1 hour and 55 minutes = _____
- **20**) 9:25 3 hours and 55 minutes = _____

\mathbf{A}	n	S	w	e	r	S

- Ex. **9:40**
- 1. _____
- 2. _____
- 3. _____
- 4. _____
- 5. _____
- 6. _____
- 7. _____
- 8.
- 9. _____
- 10. _____
- 11. _____
- 12. _____
- 13. _____
- 14.
- 15.
- 16. _____
- 17. _____
- 18. _____
- 19. _____
- 20.



Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex) 7:45 + 1 hour and 55 minutes = 9:40

- 1) 2:05 + 3 hours and 50 minutes = 5:55
- 2) 3:50 + 2 hours and 50 minutes = 6:40
- 3) 5:00 + 2 hours and 50 minutes = 7:50
- 4) 1:25 + 3 hours and 55 minutes = 5:20
- 5) 1:05 + 2 hours and 55 minutes = 4:00
- 6) 3:45 + 1 hour and 55 minutes = 5:40
- 7) 1:50 + 3 hours and 55 minutes = 5:45
- 8) 1:20 + 2 hours and 50 minutes = 4:10
- 9) 5:45 + 2 hours and 50 minutes = 8:35
- **10**) 6:10 + 2 hours and 55 minutes = 9:05
- 11) 9:25 2 hours and 50 minutes = 6:35
- 12) 5:10 2 hours and 55 minutes = 2:15
- **13**) 9:35 1 hour and 50 minutes = 7:45
- **14)** 8:35 3 hours and 50 minutes = 4:45
- 15) 5:25 3 hours and 55 minutes = 1:30
- **16)** 7:35 2 hours and 55 minutes = 4:40
- 17) 7:35 1 hour and 50 minutes = 5:45
- **18**) 4:40 1 hour and 55 minutes = 2:45
- **19**) 7:40 1 hour and 55 minutes = 5:45
- **20**) 9:25 3 hours and 55 minutes = 5:30

- Ex. **9:40**
- **5:55**
- **6:40**
- **7:50**
- **5:20**
- 5. **4:00**
- **5:40**
- 7. **5:45**
- 8. **4:10**
- **8:35**
- 10. **9:05**
- 11. **6:35**
- 12. **2:15**
- 13. **7:45**
- 14. **4:45**
- 15. **1:30**
- 16. **4:40**
- 17. **5:45**
- 18. **2:45**
- 19. **5:45**
- **5:30**



6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex)
$$2:45 + 1$$
 hour and 55 minutes = $4:40$

- 1) 7:05 + 3 hours and 55 minutes = _____
- 2) 3:35 + 2 hours and 50 minutes =
- 3) 5:00 + 3 hours and 55 minutes = _____
- 4) 7:25 + 3 hours and 50 minutes =
- 5) 4:35 + 3 hours and 50 minutes =
- 6) 5:00 + 2 hours and 55 minutes =
- 7) 7:05 + 2 hours and 55 minutes =
- 8) 7:30 + 3 hours and 55 minutes =
- 9) 4:45 + 2 hours and 50 minutes =
- **10**) 5:50 + 3 hours and 55 minutes =
- 11) 9:50 2 hours and 50 minutes =
- **12)** 5:05 1 hour and 50 minutes =
- **13**) 6:30 1 hour and 55 minutes =
- **14)** 9:45 3 hours and 55 minutes =
- **15**) 6:30 2 hours and 55 minutes =
- **16**) 6:05 1 hour and 50 minutes = _____
- **17**) 9:45 2 hours and 50 minutes =
- **18**) 7:30 2 hours and 50 minutes = _____
- **19**) 3:30 1 hour and 55 minutes =
- **20**) 5:25 1 hour and 50 minutes =

- Ex. **4:40**
- 1.
- 2. _____
- 3.
- 4.
- 5. _____
- 6. _____
- 7. _____
- 8. _____
- 9. _____
- 10. _____
- 11. _____
- 12. _____
- 13. _____
- 14.
- 15.
- 16. _____
- 17. _____
- 18. _____
- 19. _____
- 20.



Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex) 2:45 + 1 hour and 55 minutes = 4:40

- 1) 7:05 + 3 hours and 55 minutes = 11:00
- 2) 3:35 + 2 hours and 50 minutes = 6:25
- 3) 5:00 + 3 hours and 55 minutes = 8:55
- 4) 7:25 + 3 hours and 50 minutes = 11:15
- 5) 4:35 + 3 hours and 50 minutes = 8:25
- 6) 5:00 + 2 hours and 55 minutes = 7:55
- 7) 7:05 + 2 hours and 55 minutes = 10:00
- 8) 7:30 + 3 hours and 55 minutes = 11:25
- 9) 4:45 + 2 hours and 50 minutes = 7:35
- **10**) 5:50 + 3 hours and 55 minutes = 9:45
- 11) 9:50 2 hours and 50 minutes = 7:00
- 12) 5:05 1 hour and 50 minutes = 3:15
- **13**) 6:30 1 hour and 55 minutes = 4:35
- **14**) 9:45 3 hours and 55 minutes = 5:50
- **15**) 6:30 2 hours and 55 minutes = 3:35
- **16**) 6:05 1 hour and 50 minutes = 4:15
- **17**) 9:45 2 hours and 50 minutes = 6:55
- **18)** 7:30 2 hours and 50 minutes = 4:40
- **19**) 3:30 1 hour and 55 minutes = 1:35
- **20**) 5:25 1 hour and 50 minutes = 3:35

- Ex. **4:40**
- 1. **11:00**
- **6:25**
- **8:55**
- 4. **11:15**
- 5. **8:25**
- 6. **7:55**
- 7. **10:00**
- 3. **11:25**
- **7:35**
- 10. **9:45**
- **7:00**
- 12. **3:15**
- 13. **4:35**
- 14. **5:50**
- 15. **3:35**
- 16. **4:15**
- 17. **6:55**
- 18. **4:40**
- 19. 1:35
- **3:35**



6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

Ex) 3:40 + 1 hour and 55 minutes = 5:35

- 1) 7:45 + 3 hours and 55 minutes = _____
- 2) 1:30 + 2 hours and 50 minutes =
- 3) 4:25 + 1 hour and 50 minutes = _____
- 4) 5:30 + 2 hours and 50 minutes =
- 5) 3:35 + 1 hour and 50 minutes = _____
- 6) 4:00 + 2 hours and 55 minutes =
- 7) 3:35 + 2 hours and 55 minutes =
- 8) 6:45 + 3 hours and 50 minutes =
- 9) 5:35 + 2 hours and 50 minutes = _____
- **10**) 7:40 + 1 hour and 50 minutes = _____
- 11) 2:50 1 hour and 50 minutes = _____
- **12)** 10:35 2 hours and 55 minutes = _____
- **13**) 6:10 3 hours and 55 minutes = _____
- **14)** 6:15 1 hour and 50 minutes = _____
- **15**) 6:45 2 hours and 50 minutes = _____
- **16**) 6:20 2 hours and 50 minutes = _____
- **17**) 9:35 1 hour and 50 minutes = _____
- **18**) 8:25 2 hours and 50 minutes = _____
- **19**) 9:00 2 hours and 55 minutes = _____
- **20**) 4:05 1 hour and 50 minutes =

- Ex. ____**5:35**
- _____
- ____
- J. _____
- 6. _____
- 7. _____
- 8.
- 9. _____
- 10. _____
- 11. _____
- 12. _____
- 13. _____
- 14. _____
- 15. _____
- 16. _____
- 17. _____
- 18. _____
- 19. _____
- 20.



Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex) 3:40 + 1 hour and 55 minutes = 5:35

- 1) 7:45 + 3 hours and 55 minutes = 11:40
- 2) 1:30 + 2 hours and 50 minutes = 4:20
- 3) 4:25 + 1 hour and 50 minutes = 6:15
- 4) 5:30 + 2 hours and 50 minutes = 8:20
- 5) 3:35 + 1 hour and 50 minutes = 5:25
- 6) 4:00 + 2 hours and 55 minutes = 6:55
- 7) 3:35 + 2 hours and 55 minutes = 6:30
- 8) 6:45 + 3 hours and 50 minutes = 10:35
- 9) 5:35 + 2 hours and 50 minutes = 8:25
- **10)** 7:40 + 1 hour and 50 minutes = 9:30
- 11) 2:50 1 hour and 50 minutes = 1:00
- **12)** 10:35 2 hours and 55 minutes = 7:40
- **13**) 6:10 3 hours and 55 minutes = 2:15
- **14**) 6:15 1 hour and 50 minutes = 4:25
- **15**) 6:45 2 hours and 50 minutes = 3:55
- **16**) 6:20 2 hours and 50 minutes = 3:30
- 17) 9:35 1 hour and 50 minutes = 7:45
- **18**) 8:25 2 hours and 50 minutes = 5:35
- **19**) 9:00 2 hours and 55 minutes = 6:05
- **20**) 4:05 1 hour and 50 minutes = 2:15

- Ex. **5:35**
- 1. **11:40**
- **4:20**
- 3. **6:15**
- 4. **8:20**
- 5. **5:25**
- 6. **6:55**
- 7. **6:30**
- 3. **10:35**
- **8:25**
- 10. **9:30**
- 11. **1:00**
- 12. **7:40**
- 13. **2:15**
- 14. **4:25**
- 15. **3:55**
- 16. **3:30**
- 17. **7:45**
- 18. **5:35**
- 19. **6:05**
- 2:15 **2:15**



6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex)
$$5:10 + 1$$
 hour and 50 minutes = $7:00$

- 1) 6:10 + 1 hour and 55 minutes = _____
- 2) 3:20 + 2 hours and 50 minutes =
- 3) 5:35 + 1 hour and 50 minutes = _____
- 4) 4:05 + 3 hours and 55 minutes =
- 5) 3:00 + 2 hours and 50 minutes = _____
- 6) 7:55 + 2 hours and 50 minutes =
- 7) 1:40 + 3 hours and 50 minutes = _____
- 8) 5:15 + 2 hours and 55 minutes =
- 9) 5:20 + 1 hour and 50 minutes = _____
- **10**) 2:25 + 2 hours and 50 minutes = _____
- **11**) 4:40 1 hour and 55 minutes =
- **12**) 8:30 1 hour and 50 minutes =
- **13**) 10:15 3 hours and 50 minutes =
- **14)** 7:30 3 hours and 55 minutes = _____
- 15) 4:40 2 hours and 50 minutes = _____
- **16)** 8:40 1 hour and 50 minutes = _____
- **17**) 10:30 3 hours and 50 minutes = _____
- **18**) 9:00 2 hours and 50 minutes = _____
- **19**) 6:55 1 hour and 50 minutes = _____
- **20**) 8:25 2 hours and 55 minutes =

- Ex. **7:00**
- 2

- 5
- 6.
- 7. _____
- 8. _____
- 9. _____
- 10. _____
- 11. _____
- 12. _____
- 13. _____
- 14. _____
- 15. _____
- 16. _____
- 17. _____
- 18. _____
- 19. _____
- 20.



Answer Key

Name:

Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex) 5:10 + 1 hour and 50 minutes = 7:00

- 1) 6:10 + 1 hour and 55 minutes = 8:05
- 2) 3:20 + 2 hours and 50 minutes = 6:10
- 3) 5:35 + 1 hour and 50 minutes = 7:25
- 4) 4:05 + 3 hours and 55 minutes = 8:00
- 5) 3:00 + 2 hours and 50 minutes = 5:50
- 6) 7:55 + 2 hours and 50 minutes = 10:45
- 7) 1:40 + 3 hours and 50 minutes = 5:30
- 8) 5:15 + 2 hours and 55 minutes = 8:10
- 9) 5:20 + 1 hour and 50 minutes = 7:10
- **10)** 2:25 + 2 hours and 50 minutes = 5:15
- 11) 4:40 1 hour and 55 minutes = 2:45
- **12**) 8:30 1 hour and 50 minutes = 6:40
- 13) 10:15 3 hours and 50 minutes = 6:25
- **14)** 7:30 3 hours and 55 minutes = 3:35
- **15**) 4:40 2 hours and 50 minutes = 1:50
- **16**) 8:40 1 hour and 50 minutes = 6:50
- 17) 10:30 3 hours and 50 minutes = 6:40
- **18**) 9:00 2 hours and 50 minutes = 6:10
- **19**) 6:55 1 hour and 50 minutes = 5:05
- **20**) 8:25 2 hours and 55 minutes = 5:30

- Ex. **7:00**
- **8:05**
- **6:10**
- **7:25**
- **8:00**
- **5. 5:50**
- 6. **10:45**
- **5:30**
- 8:**10**
- 9. **7:10**
- 10. **5:15**
- 11. **2:45**
- 12. **6:40**
- 13. **6:25**
- 14. **3:35**
- 15. **1:50**
- 16. **6:50**
- 17. **6:40**
- 18. **6:10**
- 19. **5:05**
- **5:30**



6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex)
$$7:20 + 3$$
 hours and 50 minutes = 11:10

- 1) 7:50 + 2 hours and 55 minutes = _____
- 2) 2:00 + 2 hours and 55 minutes =
- 3) 3:45 + 2 hours and 50 minutes = _____
- 4) 2:50 + 3 hours and 50 minutes =
- 5) 4:50 + 2 hours and 55 minutes = _____
- **6**) 6:10 + 1 hour and 55 minutes =
- 7) 7:00 + 3 hours and 50 minutes =
- 8) 6:15 + 2 hours and 50 minutes =
- 9) 6:45 + 2 hours and 50 minutes = _____
- **10**) 7:15 + 2 hours and 50 minutes =
- 11) 8:00 2 hours and 55 minutes =
- **12)** 4:50 3 hours and 50 minutes =
- 13) 5:35 1 hour and 55 minutes =
- **14)** 7:15 3 hours and 50 minutes =
- 15) 8:25 2 hours and 50 minutes = _____
- **16)** 7:30 3 hours and 50 minutes = _____
- **17**) 11:10 3 hours and 50 minutes = _____
- **18**) 4:00 2 hours and 55 minutes = _____
- **19**) 8:20 1 hour and 55 minutes = _____
- **20**) 5:05 2 hours and 50 minutes =

- Ex. 11:10
- ____
- 2. _____
- 3. ____
 - 4. _____
- 5. _____
- 6. _____
- 7. _____
- 8. _____
- 9. _____
- 10. _____
- 11. _____
- 12. _____
- 13. _____
- 14. _____
- 15. _____
- 16. _____
- 17. _____
- 18. _____
- 19. _____
- 20.



Answer Kev Name:

Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first. In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = 8:20And now we know the elapsed time!

Ex) 7:20 + 3 hours and 50 minutes = 11:10

- 1) 7:50 + 2 hours and 55 minutes = 10:45
- 2:00 + 2 hours and 55 minutes =4:55
- 3:45 + 2 hours and 50 minutes =
- 2:50 + 3 hours and 50 minutes = 6:40
- 4:50 + 2 hours and 55 minutes =7:45
- **6)** 6:10 + 1 hour and 55 minutes = 8:05
- 7:00 + 3 hours and 50 minutes =10:50
- 6:15 + 2 hours and 50 minutes =9:05
- 6:45 + 2 hours and 50 minutes =
- 7:15 + 2 hours and 50 minutes =10:05
- 8:00 2 hours and 55 minutes = 5:05
- **12**) 4:50 3 hours and 50 minutes = 1:00
- 13) 5:35 1 hour and 55 minutes = 3:40
- 7:15 3 hours and 50 minutes = 3:25
- 8:25 2 hours and 50 minutes = 5:35
- **16)** 7:30 3 hours and 50 minutes = 3:40
- 11:10 3 hours and 50 minutes = 7:20
- **18)** 4:00 2 hours and 55 minutes = 1:05
- 8:20 1 hour and 55 minutes = 6:25
- **20**) 5:05 2 hours and 50 minutes =

<u>Answers</u>

- 11:10 Ex.
- 10:45
- 4:55
- 6:35
- 6:40
- 7:45
- 8:05
- 10:50
- 9:05
- 9:35
- 10:05 10.
- **5:05** 11.
- 1:00 12.
- 3:40 13.
- 3:25
- **5:35** 15.
- 3:40 16.
- 7:20 17.
- 1:05 18.
- 6:25
- 2:15 20.



6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

Ex)
$$3:35 + 2 \text{ hours and } 55 \text{ minutes} = 6:30$$

- 1) 1:35 + 2 hours and 50 minutes = _____
- 2) 1:10 + 2 hours and 55 minutes =
- 3) 2:25 + 1 hour and 55 minutes =
- 4) 4:45 + 1 hour and 50 minutes =
- 5) 7:20 + 3 hours and 50 minutes =
- 6) 6:35 + 2 hours and 50 minutes =
- 7) 4:30 + 2 hours and 55 minutes =
- 8) 7:25 + 3 hours and 50 minutes =
- 9) 6:30 + 2 hours and 50 minutes =
- **10**) 3:50 + 1 hour and 50 minutes =
- 11) 5:50 2 hours and 50 minutes =
- 12) 5:50 3 hours and 50 minutes = _____
- **13**) 6:45 1 hour and 55 minutes = _____
- **14)** 8:50 3 hours and 50 minutes = _____
- **15**) 10:20 2 hours and 50 minutes =
- **16**) 6:05 1 hour and 50 minutes =
- **17**) 11:40 3 hours and 50 minutes = _____
- **18**) 9:15 2 hours and 50 minutes = _____
- **19**) 8:55 2 hours and 55 minutes = _____
- **20**) 11:35 3 hours and 55 minutes = _____

Answers

- Ex. 6:30
- 1.
- 2.
- 3.
 - 4. _____
- 5. _____
- 6. _____
- 7. _____
- 8. _____
- 9. _____
- 10. _____
- 11. _____
- 12. _____
- 13. _____
- 14. _____
- 15.
- 16. _____
- 17. _____
- 18. _____
- 19. _____
- 20.



Answer Key

Name:

Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

Ex)
$$3:35 + 2 \text{ hours and } 55 \text{ minutes} = 6:30$$

1)
$$1:35 + 2 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = 4:25$$

2) 1:10 + 2 hours and 55 minutes =
$$4:05$$

3)
$$2:25 + 1$$
 hour and 55 minutes = $4:20$

4)
$$4:45 + 1$$
 hour and 50 minutes = $6:35$

5)
$$7:20 + 3 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = 11:10$$

6)
$$6:35 + 2 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = 9:25$$

7)
$$4:30 + 2 \text{ hours and } 55 \text{ minutes} = \frac{7:25}{1}$$

8)
$$7:25 + 3 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = 11:15$$

10)
$$3:50 + 1$$
 hour and 50 minutes = $5:40$

11)
$$5:50 - 2 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = 3:00$$

12)
$$5:50 - 3 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = 2:00$$

15)
$$10:20 - 2 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = \frac{7:30}{}$$

19) 8:55 - 2 hours and 55 minutes =
$$6:00$$



6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

Ex)
$$5:25 + 3 \text{ hours and } 55 \text{ minutes} = 9:20$$

- 1) 2:40 + 3 hours and 50 minutes = _____
- 2) 3:45 + 3 hours and 50 minutes =
- 3) 3:25 + 1 hour and 50 minutes = _____
- 4) 7:50 + 3 hours and 55 minutes = _____
- 5) 1:35 + 1 hour and 55 minutes = _____
- 6) 2:40 + 2 hours and 50 minutes =
- 7) 4:45 + 1 hour and 55 minutes = _____
- 8) 4:15 + 1 hour and 50 minutes = _____
- 9) 4:40 + 3 hours and 50 minutes =
- **10**) 7:40 + 1 hour and 50 minutes =
- 11) 8:10 2 hours and 55 minutes =
- **12**) 11:45 3 hours and 50 minutes = _____
- **13**) 6:40 1 hour and 55 minutes = _____
- **14**) 4:50 1 hour and 50 minutes = _____
- **15**) 10:50 2 hours and 55 minutes =
- **16**) 8:40 2 hours and 50 minutes = _____
- **17**) 6:40 3 hours and 55 minutes =
- **18)** 7:10 2 hours and 55 minutes = _____
- **19**) 4:05 2 hours and 55 minutes = _____
- **20)** 11:40 3 hours and 55 minutes = _____

- Ex. **9:20**
- 1. _____
- 2. _____
- 3. _____
- 4. _____
- 5. _____
- 6. _____
- 1.
- 8. _____
- 9. _____
- 10. _____
- 11. _____
- 12. _____
- 13. _____
- 14. _____
- 15.
- 16. _____
- 17. _____
- 18. _____
- 19. _____
- 20.



Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex) 5:25 + 3 hours and 55 minutes = 9:20

- 1) 2:40 + 3 hours and 50 minutes = 6:30
- 2) 3:45 + 3 hours and 50 minutes = 7:35
- 3) 3:25 + 1 hour and 50 minutes = 5:15
- 4) 7:50 + 3 hours and 55 minutes = 11:45
- 5) 1:35 + 1 hour and 55 minutes = 3:30
- 6) 2:40 + 2 hours and 50 minutes = 5:30
- 7) 4:45 + 1 hour and 55 minutes = 6:40
- 8) 4:15 + 1 hour and 50 minutes = 6:05
- 9) 4:40 + 3 hours and 50 minutes = 8:30
- **10)** 7:40 + 1 hour and 50 minutes = 9:30
- 11) 8:10 2 hours and 55 minutes = 5:15
- **12**) 11:45 3 hours and 50 minutes = 7:55
- 13) 6:40 1 hour and 55 minutes = 4:45
- **14**) 4:50 1 hour and 50 minutes = 3:00
- **15**) 10:50 2 hours and 55 minutes = 7:55
- **16**) 8:40 2 hours and 50 minutes = 5:50
- **17**) 6:40 3 hours and 55 minutes = 2:45
- **18)** 7:10 2 hours and 55 minutes = 4:15
- **19**) 4:05 2 hours and 55 minutes = 1:10
- **20**) 11:40 3 hours and 55 minutes = 7:45

- Ex. **9:20**
- **6:30**
- 2. **7:35**
- **5:15**
- 4. **11:45**
- 5. **3:30**
- **5:30**
- 7. **6:40**
- 6:05
- **8:30**
- 10. **9:30**
- 11. **5:15**
- **7:55**
- 13. **4:45**
- **3:00**
- 15. **7:55**
- 16. **5:50**
- 17. **2:45**
- 18. **4:15**
- 19. **1:10**
- 20. **7:45**



6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex)
$$4:50 + 3 \text{ hours and } 55 \text{ minutes} = 8:45$$

- 1) 6:10 + 3 hours and 55 minutes = _____
- 2) 3:45 + 1 hour and 50 minutes = _____
- 3) 6:55 + 3 hours and 50 minutes = _____
- **4)** 7:25 + 2 hours and 55 minutes = _____
- 5) 1:25 + 1 hour and 55 minutes = _____
- 6) 3:45 + 2 hours and 50 minutes =
- 7) 5:35 + 1 hour and 55 minutes = _____
- 8) 7:45 + 2 hours and 50 minutes =
- 9) 2:30 + 3 hours and 55 minutes = _____
- **10**) 1:40 + 2 hours and 50 minutes = _____
- 11) 5:00 3 hours and 55 minutes =
- **12)** 8:00 2 hours and 55 minutes =
- **13**) 8:05 3 hours and 50 minutes =
- **14)** 3:15 1 hour and 55 minutes =
- 15) 6:30 2 hours and 55 minutes =
- **16**) 5:10 2 hours and 50 minutes =
- **17**) 8:25 1 hour and 50 minutes = _____
- **18)** 8:30 2 hours and 50 minutes =
- **19**) 6:05 1 hour and 55 minutes = _____
- **20**) 9:55 3 hours and 55 minutes = _____

Answers	A	n	S	w	e	r	5
---------	---	---	---	---	---	---	---

- Ex. **8:45**
- ____
- 2.
- 3.
- 4. _____
- 5. _____
- 6. _____
- 7. _____
- 8. _____
- 9. _____
- 10. _____
- 11. _____
- 12. _____
- 13. _____
- 14. _____
- 15.
- 16. _____
- 17. _____
- 18. _____
- 19. _____
- 20.



Answer Kev

Name:

Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex) 4:50 + 3 hours and 55 minutes = 8:45

- 1) 6:10 + 3 hours and 55 minutes = 10:05
- 2) 3:45 + 1 hour and 50 minutes = 5:35
- 3) 6:55 + 3 hours and 50 minutes = 10:45
- 4) 7:25 + 2 hours and 55 minutes = 10:20
- 5) 1:25 + 1 hour and 55 minutes = 3:20
- 6) 3:45 + 2 hours and 50 minutes = 6:35
- 7) 5:35 + 1 hour and 55 minutes = 7:30
- 8) 7:45 + 2 hours and 50 minutes = 10:35
- 9) 2:30 + 3 hours and 55 minutes = 6:25
- **10**) 1:40 + 2 hours and 50 minutes = 4:30
- 11) 5:00 3 hours and 55 minutes = 1:05
- 12) 8:00 2 hours and 55 minutes = 5:05
- **13**) 8:05 3 hours and 50 minutes = 4:15
- **14)** 3:15 1 hour and 55 minutes = 1:20
- 15) 6:30 2 hours and 55 minutes = 3:35
- **16**) 5:10 2 hours and 50 minutes = 2:20
- **17**) 8:25 1 hour and 50 minutes = 6:35
- **18**) 8:30 2 hours and 50 minutes = 5:40
- **19**) 6:05 1 hour and 55 minutes = $\frac{4:10}{}$
- **20**) 9:55 3 hours and 55 minutes = 6:00

- Ex. **8:45**
- 1. **10:05**
- **5:35**
- 3. **10:45**
- 4. **10:20**
- 5. **3:20**
- 6. **6:35**
- 7. **7:30**
- 10:35
- **6:25**
- 10. **4:30**
- 11. **1:05**
- 12. **5:05**
- 13. **4:15**
- 14. **1:20**
- 15. **3:35**
- 16. **2:20**
- 17. **6:35**
- 18. **5:40**
- 19. **4:10**
- 20. **6:00**