	Determining Time Using Rounding Name:		
Dete		Answers	
In	 6:25 + 1 hour and 55 minutes When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first. a the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more). 6:25 + 2 hours = 8:25 8:25 - 5 Minutes = 8:20 And now we know the elapsed time! 	Ex. 1. 2. 3.	5:35
	3:40 + 1 hour and 55 minutes = 5:35 7:45 + 3 hours and 55 minutes = 1:30 + 2 hours and 50 minutes =	4. 5. 6.	
 3) 4) 5) 6) 	$4:25 + 1 \text{ hour and } 50 \text{ minutes} = _____$ $5:30 + 2 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = _____$ $3:35 + 1 \text{ hour and } 50 \text{ minutes} = _____$ $4:00 + 2 \text{ hours and } 55 \text{ minutes} = ____$	7. 8.	
7) 8)	3:35 + 2 hours and 55 minutes =	9. 10.	
10) 11)	$7:40 + 1 \text{ hour and } 50 \text{ minutes} = ____$ $2:50 - 1 \text{ hour and } 50 \text{ minutes} = ____$ $10:35 - 2 \text{ hours and } 55 \text{ minutes} = ___$	11. 12. 13.	
13) 14)	6:10 - 3 hours and 55 minutes = 6:15 - 1 hour and 50 minutes = 6:45 - 2 hours and 50 minutes =	14. 15.	
16) 17)	6:20 - 2 hours and 50 minutes = 9:35 - 1 hour and 50 minutes =	16.17.18.	
19)	8:25 - 2 hours and 50 minutes =	18.19.20.	
	Math www.CommonCoreSheets.com 5 1-10 95 90 85 80 11-20 45 40 35 30		70 65 60 55 50 20 15 10 5 0

		Answer Key			
Determine the answer by using rounding strategies. Answers					
6:25 + 1 hour and 55 minut	When rounded to 2 hours, we can easily se that $6:25 + 2$ hours is $8:25$.	e Ex. 5:35			
When adding or subtracting time, easier to round to the next hou	r first. must take away 5 minutes.	1. 11:40			
In the example above we can round 55 minutes up to 2 hours (5 minut	es more).	2. 4:20			
6:25 + 2 hours = $8:25$	8:25 - 5 Minutes = 8:20 And now we know the elapsed time!	3. 6:15			
Ex) $3:40 + 1$ hour and 55 minutes	=5:35	4. 8:20			
1) 7:45 + 3 hours and 55 minutes	=11:40	5. 5:25			
2) 1:30 + 2 hours and 50 minutes	=4:20				
3) 4:25 + 1 hour and 50 minutes	=6:15	6. <u>6:55</u>			
4) 5:30 + 2 hours and 50 minutes	=8:20	7. <u>6:30</u>			
5) $3:35 + 1$ hour and 50 minutes	=5:25	8. 10:35			
6) $4:00 + 2$ hours and 55 minutes	=6:55	8:25			
7) $3:35 + 2$ hours and 55 minutes	=6:30				
8) 6:45 + 3 hours and 50 minutes	= 10:35	10. 9:30			
9) 5:35 + 2 hours and 50 minutes	=8:25	11. 1:00			
10) 7:40 + 1 hour and 50 minutes	=9:30	12. 7:40			
11) 2:50 - 1 hour and 50 minutes	=				
12) 10:35 - 2 hours and 55 minute	$s ={7:40}$	13. 2:15			
13) 6:10 - 3 hours and 55 minutes	=2:15	^{14.} 4:25			
14) 6:15 - 1 hour and 50 minutes	=4:25	15. 3:55			
15) 6:45 - 2 hours and 50 minutes	= <u>3:55</u>	16. 3:30			
16) 6:20 - 2 hours and 50 minutes	=				
17) 9:35 - 1 hour and 50 minutes	= 7:45	17. 7:45			
18) 8:25 - 2 hours and 50 minutes	=5:35	18. 5:35			
19) 9:00 - 2 hours and 55 minutes	=6:05	19. 6:05			
20) 4:05 - 1 hour and 50 minutes	= 2:15	2.15			
Madh	– 1-10 95 90 85	20. 2:15 5 80 75 70 65 60 55 50			
Math www.CommonC					