

## Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

## **Ex**) 4:45 + 3 hours and 50 minutes = 8:35

- 1) 2:45 + 1 hour and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- 2) 3:25 + 1 hour and 50 minutes =
- 3) 2:15 + 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 4) 7:05 + 3 hours and 55 minutes =
- 5) 7:30 + 2 hours and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- 6) 1:50 + 2 hours and 55 minutes =
- 7) 1:35 + 2 hours and 50 minutes =
- 8) 1:45 + 3 hours and 50 minutes =
- 9) 7:35 + 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **10**) 3:10 + 3 hours and 55 minutes =
- **11**) 7:30 1 hour and 50 minutes =
- **12**) 8:55 2 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **13**) 8:25 3 hours and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- **14)** 5:00 2 hours and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- **15**) 10:55 3 hours and 55 minutes =
- **16)** 7:15 1 hour and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- 17) 6:40 2 hours and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- **18)** 8:55 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **19**) 9:20 3 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **20)** 5:55 2 hours and 55 minutes =

Answers	A	n	S	w	e	r	S
---------	---	---	---	---	---	---	---

- Ex. **8:35**
- 2. \_\_\_\_\_
- 3. \_\_\_\_\_
  - 4. \_\_\_\_\_
- 5. \_\_\_\_\_
- 6. \_\_\_\_\_
- 7. \_\_\_\_\_
- 8. \_\_\_\_\_
- 9. \_\_\_\_\_
- 10. \_\_\_\_\_
- 11. \_\_\_\_\_
- 12. \_\_\_\_\_
- 13. \_\_\_\_\_
- 14. \_\_\_\_\_
- 15. \_\_\_\_\_
- 16. \_\_\_\_\_
- 17. \_\_\_\_\_
- 18. \_\_\_\_\_
- 19. \_\_\_\_\_
- 20.



Name: Answer Key

## Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

## **Ex**) 4:45 + 3 hours and 50 minutes = 8:35

- 1) 2:45 + 1 hour and 55 minutes = 4:40
- 2) 3:25 + 1 hour and 50 minutes = 5:15
- 3) 2:15 + 1 hour and 50 minutes = 4:05
- 4) 7:05 + 3 hours and 55 minutes = 11:00
- 5) 7:30 + 2 hours and 55 minutes = 10:25
- **6)** 1:50 + 2 hours and 55 minutes = 4:45
- 7) 1:35 + 2 hours and 50 minutes = 4:25
- 8) 1:45 + 3 hours and 50 minutes = 5:35
- 9) 7:35 + 1 hour and 50 minutes = 9:25
- **10)** 3:10 + 3 hours and 55 minutes = 7:05
- 11) 7:30 1 hour and 50 minutes = 5:40
- **12**) 8:55 2 hours and 50 minutes = 6:05
- 13) 8:25 3 hours and 55 minutes = 4:30
- **14**) 5:00 2 hours and 55 minutes = 2:05
- **15**) 10:55 3 hours and 55 minutes = 7:00
- **16)** 7:15 1 hour and 55 minutes = 5:20
- 17) 6:40 2 hours and 55 minutes = 3:45
- **18**) 8:55 1 hour and 50 minutes = <u>7:05</u>
- **19**) 9:20 3 hours and 50 minutes = 5:30
- **20)** 5:55 2 hours and 55 minutes = 3:00

Answers

- Ex. **8:35**
- **4:40**
- **5:15**
- **4:05**
- 4. **11:00**
- 5. **10:25**
- 6. **4:45**
- 7. **4:25**
- **5:35**
- 9:**25**
- 10. **7:05**
- 11. **5:40**
- 12. **6:05**
- 13. **4:30**
- 14. **2:05**
- 15. **7:00**
- 16. **5:20**
- 17. **3:45**
- 18. **7:05**
- 19. **5:30**
- 3:00 **3:00**