	Determining Time Using Rounding Name:			
Determine the answer by using rounding strategies. <u>Answers</u>				
In	 6:25 + 1 hour and 55 minutes When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first. In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more). 6:25 + 2 hours = 8:25 When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25. But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes. 8:25 - 5 Minutes = 8:20 	Ex. 1. 2.	9:50	
	And now we know the elapsed time!	3.		
Ex)	6:55 + 2 hours and 55 minutes = $9:501:30 + 3$ hours and 55 minutes =	4.		
2)		5.		
3)		6.		
4) 5)		7.		
6)		8. 9.		
7) 9)		9. 10.		
8) 9)	1:50 + 1 hour and 55 minutes = 2:40 + 1 hour and 50 minutes =	11.		
10)	5:40 + 3 hours and 50 minutes =	12.		
	4:55 - 3 hours and 55 minutes =	13.		
	6:15 - 1 hour and 50 minutes = 10:05 - 2 hours and 50 minutes =	14.		
14)	8:55 - 1 hour and 50 minutes =	15.		
	5:10 - 2 hours and 55 minutes =	16.		
	5:30 - 1 hour and 55 minutes = 5:55 - 3 hours and 55 minutes =	17.		
18)	6:45 - 3 hours and 55 minutes =	18.		
	8:40 - 3 hours and 55 minutes = 6:40 - 3 hours and 55 minutes =	19.		
	1-10 95 90 85 80		70 65 60 55 50	
	www.CommonCoreSheets.com 11-20 45 40 35 30	25	20 15 10 5 0	

Determining Time Using Rounding Name: Answer Key				
Determine the answer by using rounding strategies. Answers				
6:25 + 1 hour and 55 minutes When rounded to 2 hours, we that 6:25 + 2 hours is	8:25. Ex. 9:50			
When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.But since we added 5 minute must take away 5 minIn the exemple above we can round 1 hour and				
In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).	2. 7:50			
6:25 + 2 hours = $8:25$ $8:25 - 5$ Minutes = 8	8:20			
And now we know the elap	psed time! 3. 9:00			
Ex) $6:55 + 2$ hours and 55 minutes = $9:50$	4. 5:15			
1) 1:30 + 3 hours and 55 minutes = $5:25$	5. 7:50			
2) 5:00 + 2 hours and 50 minutes = $7:50$				
3) 6:10 + 2 hours and 50 minutes = $9:00$	6. <u>6:55</u>			
4) 1:20 + 3 hours and 55 minutes = $5:15$	7. 5:30			
5) 4:00 + 3 hours and 50 minutes = $7:50$	8. 3:45			
6) $3:05 + 3$ hours and 50 minutes = <u>6:55</u>	9 4:30			
7) 3:35 + 1 hour and 55 minutes = $5:30$				
8) 1:50 + 1 hour and 55 minutes = $3:45$	10. <u>9:30</u>			
9) 2:40 + 1 hour and 50 minutes = $4:30$	11. 1:00			
10) 5:40 + 3 hours and 50 minutes = $9:30$	12. 4:25			
11) 4:55 - 3 hours and 55 minutes = $1:00$	13. 7:15			
12) 6:15 - 1 hour and 50 minutes = $4:25$				
13) 10:05 - 2 hours and 50 minutes = $7:15$	14. 7:05			
14) 8:55 - 1 hour and 50 minutes = $7:05$	15. 2:15			
15) 5:10 - 2 hours and 55 minutes = $2:15$	16. 3:35			
16) 5:30 - 1 hour and 55 minutes = $3:35$	2.00			
17) 5:55 - 3 hours and 55 minutes = $2:00$	17. 2:00			
18) 6:45 - 3 hours and 55 minutes = $2:50$	18. 2:50			
19) 8:40 - 3 hours and 55 minutes = $4:45$	19. 4:45			
20) 6:40 - 3 hours and 55 minutes = $2:45$	20. 2:45			
N/loth	-10 95 90 85 80 75 70 65 60 55 50			
Math www.CommonCoreSheets.com	1-20 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0			